Home » Blog » Diverse blogonderwerpen » Waarom is het soms moeilijk om nee te zeggen

Waarom is het soms moeilijk om nee te zeggen

door | 21 nov, 2024 | Diverse blogonderwerpen

Waarom is het soms moeilijk om nee te zeggen?

Je voelt je eigen grenzen niet

 Voel jij je eigen grenzen wel aan, of gebeurt dat pas later, als je uit de invloedsfeer van de ander bent? Je gaat helemaal op in de ander en vergeet jezelf.

Luister goed naar je eigen lichaam om te weten wat je zelf wilt. Krijg je een naar gevoel als iemand iets vraagt, zegt of doet? pijn in je buik misschien? Een knoop in je maag?

Het zijn vaak maar kleine signalen, de reactie in jouw lichaam probeert jou iets te vertellen. Je kunt jezelf erin trainen om deze op te merken.

Je wilt de ander een plezier doen.

Je wilt eigenlijk ‘nee’ zeggen, maar je voelt ook heel goed aan hoe blij je de ander maakt als je ‘ja’ zou zeggen. Als HSP zet je het belang voor de ander vaak voor je eigenbelang, maar daarmee negeer je jezelf. Je hebt een groot empathisch vermogen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Zeg alleen ‘ja’ als je daar zelf ook volledig achter kunt staan. Zeker als het echt de verantwoording van de ander is om iets te doen , wat hij/zij jou vraagt te doen.  Dan is het dus ook echt niet jouw verantwoording om het voor die ander op te lossen.

 

Je wilt een conflict vermijden.

Vaak is het gemakkelijker om ‘ja’ te zeggen op het moment zelf, omdat je daarmee een eventuele conflictsituatie mee voorkomt.

Sterk staan voor jezelf kan dan lastiger zijn dan iets doen waar je eigenlijk geen zin in hebt.

Als je conflictvermijdend bent is het dan een grote uitdaging om toch “nee”te zeggen.

 

Je hebt meer tijd nodig

Als je hoogsensitief bent heb je  meer tijd nodig om alle consequenties van je keuze op een rijtje te zetten.

Je denkt als Hsp meer na over alle verschillende dingen die erbij komen kijken.

Een ander zal eerder impulsief handelen, en vinden dat je teveel piekert en nadenkt voordat je iets onderneemt. Maar dat is hoe jouw brein werkt,  het duurt wel wat langer maar je hebt meer overwogen keuzes die vaak beter uitpakken.

Zeg dus als jou iets wordt gevraagd, waarvan jij niet meteen weet of je dat wel wilt, of of je er wel tijd voor hebt: ‘Ik wil er even over nadenken”. Als je wat extra tijd hebt kun je beter aanvoelen wat je echt zelf wilt.

 

Voel jij je regelmatig niet lekker nadat jou grenzen overschreden zijn?  Doe je veel met tegenzin of om een eventueel conflict te voorkomen, dan heb jij waarschijnlijk ook last van pleasegedrag.

Het is dan echt belangrijk om hier toch iets mee te doen:

Hieronder volgen een paar oefeningen hoe je toch ‘nee’ kunt leren zeggen:

 

Schrijf op wanneer jouw grenzen overschreden worden.

Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan waar jouw grenzen liggen. Gevoelens van boosheid, irritatie en verdriet kunnen signalen zijn dat jouw grens overschreden is. Wees je bewust van deze gevoelens.

Sta eens stil bij wat aan deze gevoelens vooraf ging?

Had je het idee dat de ander geen rekening hield met jouw behoeften?

En op welk punt precies had je het idee dat jouw grens werd overschreden?

Door wie werd die grens overschreden? Komt dat vaker voor bij deze persoon?

Schrijf de situatie op in een schriftje en beantwoord deze vragen. Dit is een manier om voor jezelf het duidelijker te krijgen wanneer jouw grens overschreden wordt.

 

Doe een rollenspel.

 Vraag iemand die jij vertrouwt om met jouw een rollenspel te spelen om te oefenen hoe jij beter kunt leren jouw grenzen aan te geven:

Zeg hoe jij je voelt, en blijf bij jezelf. Bijv. Ik vond het niet fijn dat…. Want ik heb het gevoeld dat….’

Toen je dit zei, voelde ik dat’. Dit kan voor de ander heel verhelderend zijn, want als jij niet aangeeft hoe je iets beleeft, heeft de ander geen idee wat er mis ging. Je houding hierbij is ook belangrijk , laat je houding datgene zeggen wat je ook met je woorden zegt. Ga bijvoorbeeld niet glimlachend zeggen dat je je rot voelt, dan heb je kans dat je niet serieus genomen wordt. Geef de ander ook de kans om te reageren, als jij naar de ander luistert zal de ander ook eerder naar jouw luisteren.

Hoe spannend dit misschien ook voor je is, in de meeste gevallen zal diegene hier positief op reageren.

 

Over mij

Ik verdiep mij graag in allerlei zaken die te maken hebben met hoe wij de kwaliteit van ons leven kunnen verbeteren en deel daar over in deze blogs.

Gerelateerde artikelen

50.000 gedachten

50.000 gedachten

  Wist jij dat er per dag zo’n 50.000 gedachten door jouw hoofd gaan, kun jij je het voorstellen? Nu jij dit leest: Stop even met lezen en sta...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin2