Home » Blog » Hoogsensitiviteit » Hoogsensitiviteit en sociale contacten

Hoogsensitiviteit en sociale contacten

door | 1 okt, 2024 | Hoogsensitiviteit, Relaties

Net als anderen hebben hsp ook sociale contacten nodig buiten hun gezin, en zeker als ze alleenstaand zijn.

Veel ervaren moeite in het onderhouden van deze contacten, juist ook omdat het zo kan zijn dat je naast je werk en je gezin soms al genoeg mensen ( prikkels ) om je heen hebt gehad en de behoefte groot is om tijd alleen te zijn om weer op te laden. Hoogsensitieve personen geven de voorkeur aan contact met bekenden, familie, en vrienden en vermijden vaak grote groepen. Ze houden meer van één op één contact en kunnen zich bijv, op een feestje als snel overprikkeld voelen.

Tijdens de coaching valt het mij ook op dat als het gesprek komt op het houden van verjaardagen en feestdagen velen hun feestje zo vieren als van hen wordt verwacht en niet zoals ze het willen. Als ik ze vraag hoe zet het wel willen dat is het al gauw dat ze liever het feestje vieren in wat kleiner gezelschap, omdat je anders alleen loopt te bedienen en geen tijd hebt om fijne gesprekken te hebben met je gasten. En huis vol drukte, oppervlakkige gesprekken daar worden de meeste hsp niet blij van.

Voor Hsp’s kunnen andere mensen dus een bron van overprikkeling vormen.

Ze ervaren vaak dat contacten niet de diepgang hebben die ze wensen. Vinden het dan ook lastig om wederkerige vriendschappen te ontwikkelen. Vaak hoor ik ook van mensen dat ze al gauw in de hulpverlenersrol zitten t.o.v. anderen, juist omdat ze zo empatisch zijn en ze zich al gauw helemaal op de ander richten en zichzelf wegcijferen.

Soms vraagt dit teveel naast het werk en gezin en vermijden ze mensen, het risico daarvan is eenzaamheid. Een mens is een sociaal wezen en heeft andere mensen nodig, voor steun in moeilijke tijden, als klankbord bij het nemen van beslissingen. Voor verbondenheid en liefde.

Contact leggen en onderhouden vraagt een investering van tijd en energie, hieronder staan enkele hulpmiddelen die jou daar wellicht mee kunnen helpen.

  • Kies een club of vereniging met activiteiten dat aansluit bij jouw interesses
  • Ga naar plekken waar mogelijk ook andere hsp’ers komen, zodat je met gelijkgezinde mensen contact hebt.
  • Probeer open te staan en hoge verwachtingen te voor komen. Neem alles zoals het komt. Op deze manier leg je minder of geen druk op de ander waar je mee in contact komt
  • Oordeel niet te snel over mensen, geef hen een kans. Vaak duur het even voordat je iemand echt leert kennen
  • Let er op dat contacten wederkerig zijn. Voor het opbouwen van sociaal kapitaal is het verstandig voorrang te geven aan mensen die zelf ook initiatief nemen om te bellen of af te spreken
  • Heb je al één of meer wederkerige contacten, stop daar dan vooral jouw tijd en energie in, zodat het niet verwatert.    

Sociaal kapitaal

Sociaal kapitaal is het ‘tegoed’ dat we samen met anderen opbouwen om er voor elkaar te zijn in moeilijke tijden. Mensen met sociaal kapitaal weten dat er anderen in hun leven zijn die er voor hen zijn wanneer ze het moeilijk hebben. Dat is enorm waardevol. Hsp’ers lopen het risico om weinig sociaal kapitaal op te bouwen. Omdat ze vaker geneigd zijn om voor anderen te zorgen komen ze makkelijker in de rol van redder en verzorger. Daarmee verwachten ze dat de ander er ook voor hen zal zijn, maar dat valt vaak tegen. Vaak is er in deze vriendschappen geen wederkerigheid, en als de hspér dan zelf zorg nodig heeft vinden de anderen het vaak lastig om opeens van rol te wisselen. Sociaal kapitaal bouw je alleen op als er wederkerigheid in de relatie is.

Een klein netwerk is vaak al voldoende om een goed sociaal kapitaal op te bouwen. Hsp ‘ers kunnen op zoek gaan naar gelijkgestemden die ook meer oog hebben voor anderen. Ze doen er goed aan om nu sociale leven bewust vorm te geven.

Uiteraard is in de eerste plaats een stabiel thuis van belang, helaas geld dat niet voor iedereen. Maar wat van belang is dat er een plek is waar je kunt opladen en tot rust kunt komen na opgedane prikkels. Balans vinden tussen tijd voor jezelf en met anderen is belangrijk, dit is voor ieder persoon weer anders.

Het opbouwen en onderhouden van een sociaal leven.

Misschien vindt je het lastig om een goed sociaal leven te hebben, afhankelijk van hoe druk je het al hebt, of hoe introvert of extravert je bent, misschien vindt je het heel lastig om contact te leggen met anderen.

Het kan zijn dat jouw ervaringen niet zo positief zijn en daardoor de drempel hoog is, ben  je snel verveeld door oppervlakkige gesprekken of erg snel overprikkeld. Dan is het van belang om hier eventueel coaching voor te vragen om handvatten te vinden om fijne sociale contacten ook voor jou mogelijk te maken.

Kun jij hierin wel wat hulp gebruiken?

Ik bied de mogelijkheid voor een eventueel eenmalig coachgesprek waarin wij op zoek kunnen naar wat helpend voor jou kan zijn.

Losse coachsessie

Over mij

Ik verdiep mij graag in allerlei zaken die te maken hebben met hoe wij de kwaliteit van ons leven kunnen verbeteren en deel daar over in deze blogs.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin1